Blog

De peuk: het meest gevonden afval op de Noordzeestranden

Het strand is geen asbak! Toch zijn sigarettenpeuken om toeristische stranden het meest gevonden afval. Tijdens de Boskalis Beach Cleanup Tour van Stichting De Noordzee werden in 15 dagen zelfs 86.954 peuken opgeruimd. Vooral op drukke stranden was het strand bezaaid met peuken: aan de kust van Zandvoort zijn op één dag 33.121 peuken uit het zand gehaald.

Sigarettenpeuken horen niet thuis in zee en op het strand. Ze zijn ontzettend schadelijk voor de natuur en het milieu. De filters van peuken bestaan namelijk uit celluloseacetaat, een plastic dat heel langzaam of zelfs niet vergaat. Peuken die als afval op het strand of in de zee terecht komen, dragen daarmee bij aan de plasticsoep. Een peuk of plastic deel daarvan worden aangezien voor voedsel door dieren met alle gevolgen van dien. Een vogel kan bijvoorbeeld een peuk aanzien voor een lekker hapje. Bovendien bevat één peuk zoveel chemicaliën dat het duizend liter water kan vergiftigen.

Daarom is het belangrijk dat we niet alleen peuken van het strand opruimen, maar er ook voor zorgend dat ze überhaupt niet in de natuur terechtkomen. Met de juiste maatregelen kunnen we peukenafval op stranden voorkomen en zo zorgen voor schone stranden en een gezonde zee. Strandbezoekers moeten hun peuk gewoon netjes weggooien in de afvalbak en ook gemeentes kunnen maatregelen nemen, zoals het instellen van rookvrije zones op het strand, het starten van bewustwording campagnes en het regelen van meer afvalfaciliteiten. Zo kunnen we samen zorgen voor peukvrije stranden.

Francine Hijmans

De Noordzee is ons grootste natuurgebied en is van en voor iedereen. Samen met CLYR hopen wij de liefde en de zorg voor onze mooie zee aan iedereen over te brengen. Samen maken we ons hard voor een schone en gezonde Noordzee!